7 Şubat 2014 Cuma

Bosman Kuralı Cenk Tosun Transferi

Ülkemize hala alışılamayan ve avrupa ülkelerinde sıkça yapılan bir şeydir Bosman Kuralını uygulamak. 1995 Yılında Avrupa Adalet Divanın verdiği kararla futbolcular sözleşmesi bittikten sonra bonservis bedeli ödemeden başka bir takıma transfer olmasıyla başlayan uygulamadır Bosman Kuralı.Bu uygulamayla birlikte günümde futbolcular artık sözleşmesi bitmeden de başka bir kulüple transfer görüşmesi yapabilir ve sezon sonundan geçerli olmak üzere sözleşme imzalayabilir. Tarihsel açıdan baktığımız zaman eski zamanlarda sözleşmesi bitse bile eski kulübüne belirli bir ücret ödemesi gereken futbolcular şimdi resmi olarak sezon bitimine 6 ay kala gayrı resmi olarak ise 1 sene önceden bile başka kulübe imza atabiliyor. Attıkları imzalarda ise alacağı yıllık ücret ve primler haricinde ise "imza parası" adı altında hatırı sayılır bir bedel alıyor. Bu ücret ise yaklaşık oyuncunun bonservis bedeline yakın oluyor. Zaman zaman futbolcular imza parası alabilmek yada daha yüksek standartları sağlayabilmek adına daha öncede belirttiğim gibi resmi olan  kontrat bitime 6 aylık kala görüşebilir maddesini aşabiliyor.
Avrupa'da ise bizde alışılan X futbolcu Q takımının oyuncusudur yada futbolcu futbolu bıraktığında X takımıyla anılırın haricinde transfer ve taraftar baskısı daha azdır. Sezon devam ederken başka bir kulüple "kurallar çerçevesinde" anlaşmak taraftarlar ve kulüpler açısından çok normaldir.
Avrupa kulüpleri arasında İnter ve Milan kulüpleri arasında sıkça oyunculara değişse de  Bayern Münih - Dortmund kulüpleri arasında Bosman Kuralı ile oyuncu transferinin en belirgin 2 örneği Mario Götze ve Lewandowski.

Mario Götze

Borissia Dortmund da oynarken sosyal medya aracılığıyla Bayern Münih'te oynamak istiyorum açıklamasıyla 2013 senesinde futbol gündemini meşgul eden Alman yıldız, Dortmund kulübünün sözleşmesindeki serbest kalma maddesini kullanmasıyla yeni takımının yolunu tutmuş oldu.

Lewandowski

Mario Götze gibi Dortmund'tan Bayern Münih'e transfer olan Polonyalı Yıldız forvet Robert Lewandowski ise Bosman Kuralını tam anlamıyla kullanmıştır. Kulübüyle olan sözleşmesi devam ederken ve bitimine 6 ay kala yeni kulübüne imza atmıştır.

Bu iki futbolcuya Kulüplerin ve taraftarların kısa süreli tepkisi olsa da bu durum kısa sürmüş ve "profesyonellik" devreye girip yeni takımlarıyla tam anlamıyla uyum sağlamıştır.

Türkiye'deki durum ise Cenk Tosun'un transferiyle tekrar akıllara gelmiş ve "etik" tartışmalı başlayıp "profesyonellik" yine 2. plana atılmıştır. Bu transfer şekli Türkiye'de (Avrupada'ki yapılan şekliyle yapılması anlamında) ilk olmuş ve Yıllar önce büyük kulüplerin birbirinden yaptığı transferler ve diğer kulüplerden aynı oyuncuyu transfer etme hikayelerinin tekrar gündeme gelmesine sebep olmuştur.


Transfer sezonun kapanmasında 1. gün sonra olması ve sezonun kalan yarısında yeni kulübüyle ve şampiyonluk yarışında olan kulüplerle maçlar oynayacak olması da transferde bir çok spekülasyona yol açmıştır. Transferin bir diğer boyutu ise anlaşmanın gizli kalmasına rağmen fotoğrafların basına bir şekiilde sızması olmuş. Ayrıca transfer sonucu oyununun kazanacağı rakamın çok yüksek olması ise konuşulması gereken bir diğer konudur.

Kulüplerle anılan futbolcu olma veya büyük kulüplerin sembol futbolcusu olma kalıplarını kıramaya futbolcu ve taraftarların uzun bir süre bu şekilde yapılan transferlere alışamayacağı da tahmin edebilmesi güç olmayan bir durumdur. Profesyonel futbolda hiçbir futbolcu kulüpten üstün değildir ve futbolcular gelip geçer kulüpler baki kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder