12 Ocak 2014 Pazar

Transfer Dönemi Şenlikleri ve Klasör Futbolcusu

Futbolda 2. transfer ve tescil döneminin başlamasıyla beraber her sene artarak devam eden transfer şenlikleri üzerine alt liglerdeki transferler ve menajerler üzerine kısa bir şeyler karaladım.
Süper lig’den 3. lige ve hatta amatör liglere kadar yaşanan bu karmaşık transfer olaylarındaki plansızlık ve eş-dost tavsiyesi üzerine yapılan transferler kulüplere büyük borç yükü getiriyor. Bu borç yükü sportif başarısızlıklarla da birleşince kulüpler kapanma eşiğine kadar geliyor.
Yöneticilerin “Bizde transfer bitmez.365gün transfer devam eder.” ve “biz hangi futbolcuyu istersek alırız.” gibi havalı ama içi boş söylemleri sonucu “dostlar alışverişte görsün” mantığıyla yapılan transferler bu süreci başlatıyor ve başta kendi kulüpleri olmak üzere Türk futboluna zarar veriyor.
Türkiye’deki kulüplerin doğru düzgün scout (oyuncu izleme) ekibi olmaması ve profesyonel yöneticilik (spor yönetimi mezunu) olmaması problemlerin başında geliyor. Bunun haricinde alt liglerde kulüp yöneticilerinin taraftar baskısı ve kişisel ilişkileri sonucu yapılan transferlerde başarıyı getirmiyor. Alt liglerdeki kulüplere destek olan belediyeler ve mülki amirler ile kulübe sponsor olanlar ve bölgenin ileri gelenleri de transfere karışınca işin içinden çıkılmaz hale geliyor.
Transfer dönemindeki kamplara elinde klasörlerle gelen menajerler de transfer işinin başka bir boyutunu oluşturuyor. Klasördeki futbolcu fotoğrafı ve bilgileriyle sanki bir ürün satan bir tüccar gibi futbolcu transfer etmeye çalışan birçoğu menajer lisansı olmadan oyuncu hakkını korumasını ve oyuncuya marka değeri yaratmasını bilmeyen bu kişiler sonun başlangıcını hazırlıyor.
Bu klasörün içinde bulunan futbolcular da genellikle verilen sözlere güveniyor ve biraz peşinat ve aylık maaş karşılığı menajerlerin anlaştığı kulüplere transfer oluyor. İşin biraz daha derinine inecek olursak imza attıktan sonra alınacak peşinatın bir kısmı nakit kalan kısmı çek yada senet karşılığı anlaşılıyor. Nakit kısmı oyuncuda kulübe karşı güven duygusu oluştursa da alacağın kalan kısmı genellikle ödenmiyor. Futbolcuların birçoğu kulüplerle maddi sorunlar yüzünden problem yaşıyor.(detaylı bilgiler TFF.org) futbolcunu yaşadığı maddi sorunlar öncelikle futbol hayatına ve daha sonra özel hayatını etkiliyor. Sürecin uzayıp bu kadar etki etmesindeki 2 ana unsur ise dava sürecinin başlaması ve hala futbolcuların haklarını savunacak bir oluşumun olmaması.(bu 2 konu da ayrı ayrı blog yazma konusu)
Sonuç olarak transferdeki maddi menfaatler ve kişilerin kulüplerin üzerinde gelmesi nedeniyle bu karmaşa bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.


2 yorum:

  1. Güzel yazi önemli konulara parmak basmissin fakat fotoğraf(lar)la suslemelisin konuyu ve siteni. Belirli aralıklarla da olsa yazmani isterim. Blog dunyasina hoşgeldin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Serdar Bey, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. fotograf ve blog tasarım konusunda eksikler olduğunun farkındayım. blogspot u inceledikçe ve yeni yazılar yazdıkça bu eksiklikleri gidermeye çalışacağım. tekrar teşekkür ederim size de iyi çalışmalar.

      Sil